Пране на дивани

Пране на дивани – важна част от почистването на дома!

Във всеки дом има минимум по един диван. Може би сте се замисляли, че именно той е една от най-често използваните мебели във всеки дом. Несъмнено честата употреба води след себе си до появата на различни видове петна и захабявания. Именно затова е важно да сте запознати кой са правилните методи и техники за ефективното пране на дивани. 

Пране на дивани 1
Пране на дивани - услуга

Какво включва услугата пране на дивани?

Процесът по машинно пране на дивани включва два различни етапа, които са взаимно свързани и трябва да се направят в правилната последователност, за да може ефектът да е качествен и дълготраен. Без значение дали е много замърсен или няма почти никакви петна, прането на дивани започва с машинно почистване на горния слой тапицерия. За целта се използва специална машина, която работи с две четки, които се въртят в една и съща посока и разтъркват равномерно. По този начин в процеса на пране на дивани ефективно се премахват не само петната, но и се почиства прах и всякакъв вид микроорганизми, които са полепнали по тапицерията.

След това третиране в процеса на пране на дивани се използва друга машина наречена екстрактор. Нейната функция е да впръска разтвор в дълбочина, като по този начин в процеса на пране на дивани се елиминират акарите и микробите във вътрешността. Също така разтваря насъбралата се мръсотия и освежава меката мебел. След това, със същата машина, посредством вакуум разтворената мръсотия и микроорганизми се изсмукват в специално отделение на машината. Този процес се повтаря многократно до пълното премахване на замърсяванията. Това е не просто пране на дивани, а цялостна поддръжка и освежаване на вашата мека мебел.

Колко вида пране на дивани има спрямо техните характеристики и спрямо сезоните ?

  • Пране на дивани спрямо големината на меката мебел – двуместен, четириместен, петместен, пране на дивани с фотьойли, табуретки и друга придружаваща мебел. Големината на меката мебел може да повлия е на цената на услугата пране на дивани;
  • Пране на дивани спрямо облицовката – тогава меката мебел се дели на такава с тапицерия от плат или текстил, мека мебел от еко кожа или естествена кожа, мека мебел, тапицирана с велур и други;
  • Пране на дивани спрямо сезона – няма подходящ сезон за пране на дивани, но често клиентите ни се възползват от нашите услуги в процеса на пролетно или есенно почистване.
Пране на дивани 2
Професионално пране на дивани

Какво включва услугата пране на дивани за двуместна мека мебел?

Този вид мебели са малки и функционални. Те често се използват в малки пространства, но въпреки това не са застраховани от петна и събиране на много прах. Затова за мека мебел от този тип препоръчваме сезонно пране на дивани. За щастие повечето такива модели нямат допълнително издърпващо се легло, което обикновено е налично при по-големите дивани. Това означава, че има по-малко места, на които може да се събира прах и бактерии. Прането на дивани с две места се състои от почистването на седящите места, облегалката, гърба, подлакътниците и лицевата долна част на дивана.

Какво включва услугата пране на дивани за мебели с четири места?

Както самото име говори това е един немалък диван, които обикновено притежава опция за разпъване на допълнително легло. Важно е да се подходи правилно при прането на дивани от този вид. Обикновено, този тип мека мебел се използва във всекидневни, което предполага по-честата му употреба и неизменно по-голямо замърсяване. Важна част при прането на дивани с четири места, е да не се пропусне разтягащото се легло под него, тъй като дори и прибрано по него полепва голяма част от праха, който е под дивана, а също така и по пода. При пране на дивани с четири места, както и при другите модели, се почистват седящите места, облегалката, гърбът, подлакътниците и долната лицева част. 

Пране на дивани 3
Качествено пране на дивани от Зорница

Какво включва пране на дивани с лежанка (петместен)?

Този вид мека мебел се нарича петместен или ъглов диван. Характерното при него е, че се състой от две перпендикулярни части, едната от които е предвидена за лягане. Не бива да се пропуска нито една част при пране на дивани с пет места. Важно при пране на дивани с пет места е да се почисти разтягащото се легло и също така долната част на лежанката, която се намира в скрина. Често пъти тя се забравя, а понякога домакините дори не знаят за нейното съществуване. Въпреки това, прането на дивани трябва да включи и тази част, защото там прониква прах и мръсотия. Други дейности при пране на дивани тип ъглов са почистването на седящите места, облегалката, гърбът, подлакърниците, предната лицева част и възглавниците.

Как се извършва пране на дивани от текстил?

Най-общо казано меката мебел може да бъде разделена на две големи групи – текстилни и кожени. Важно е да се използва правилен подход при пране на дивани от текстил. Обикновено петната се почистват бързо и няма риск от увреждане на материята. Въпреки това е добре да знаете някой специфични методи на работа при пране на дивани с тапицерия. При по-скъпия ценови клас често в изработката се използва гъши пух. Той е много удобен, но прането на дивани от този тип не е подходящо, тъй като в повечето случай пуха се вмирисва и дълго време след пране на дивана остава неприятна миризма.

А какво включва услугата пране на дивани от кожа (естествена или еко)?

В тази група мебели има най-често две големи групи – от естествена кожа и от изкуствена (еко кожа). И в двата случая обработката на кожа с вода е силно нежелателна. Важно е да се използват правилни методи при пране на дивани от кожа. Както знаете водата има свойството да изсушава човешката кожа. Поради тази причина използваме различни защити за нашата кожа – кремове, лосиони, масла, различни видове козметично мляко. Същите принципи се отнасят и за кожените дивани. Пране на дивани от кожа е израз, а не буквално действие с участието на вода. Всеки производител на мебели дава специфични препарати за поддръжка и пране на дивани от кожа. Затова винаги е важно, преди да пристъпите към пране на дивани от кожа, да направите необходимото проучване кои са подходящите препарати.

Пране на дивани 4
Пране на дивани - свържете се с нас!

Какво включва пролетното пране на дивани ?

Както знаете есента и зимата са периодите от годината, в които прекарваме по-дълго време вкъщи. Това прави прането на дивани през пролетта повече от задължително. В началото на пролетта трябва да се извършва пране на дивани, с което да го почистите в дълбочина и да възвърнете свежия му вид. Освен това прането на дивани премахва насъбралите се в дълбочина замърсявания и акари. 

Какво включва есенното пране на дивани?

Както знаете през пролетта и особено лятото се отделят повече прах. Несъмнено отворените прозорци през топлите дни благоприятстват събирането на прах по всички мебели. Затова силно препоръчително е след края на летния сезон да се направи прането на дивани. По този начин ще премахнете насложилата се прах, както по повърхността, така и в дълбочина. За ефективно почистване и поддръжка на меката мебел препоръчваме пране на дивани поне 2 пъти годишно.

Пране на дивани – важна част от почистването на дома

Какво включва услугата пране на дивани?

Колко вида пране на дивани има спрямо техните характеристики и спрямо сезоните?

Какво включва услугата пране на дивани за двуместна мека мебел?

Какво включва услугата пране на дивани за мебели с четири места?

Какво включва пране на дивани с лежанка (петместен)?

Как се извършва пране на дивани от текстил?

А какво включва услугата пране на дивани от кожа (естествена или еко)?

Какво включва пролетното пране на дивани?

Какво включва есенното пране на дивани?